12. 3. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Maďarská mediálna rada (NMHH) uzatvorila výberové konanie o rozhlasovú frekvenciu FM 92,9 bez víťaza. Stalo sa tak po tom, čo sa žiadosť jediného uchádzača - stanice Klubrádió - ukázala ako neplatná. Informovala o tom vo štvrtok agentúra MTI.
Nezávislá rozhlasová stanica Klubrádió vo februári stratila licenciu, čo vyvolalo obavy o slobodu médií v Maďarsku aj na medzinárodnej scéne.
Voči rozhodnutiu mediálnej rady sa Klubrádió môže odvolať do 15 dní, uviedlo komunikačné riaditeľstvo NMHH. Pri preverovaní žiadosti rada údajne zistila, že tá z viacerých pohľadov nevyhovuje podmienkam tendra. NMHH pritom poukazovala na neistú a protiprávnu ekonomickú situáciu tohto rádia, ale aj na zásadné chyby v predloženom programovom pláne.
"Na základe zistených skutočností rada nevidela záruku právneho a účinného uplatnenia frekvencie určenej na spoločenské ciele, preto konštatovala neplatnosť žiadosti a proces tendra vyhlásila za ukončený bez výsledku," píše sa v stanovisku NMHH.
Klubrádió 9. februára informovalo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti o udržanie vysielacej licencie. NMHH vlani v novembri rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu, čo bolo oficiálne zdôvodnené viacnásobným porušením mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.
Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje ku krokom maďarskej vlády. Po verdikte súdu bolo nútené od 15. februára pokračovať vo vysielaní len prostredníctvom internetu.
Európska komisia (EK) v ten istý deň pohrozila Maďarsku, že pre zatvorenie poslednej nezávislej rozhlasovej stanice - Klubrádió - pristúpi k právnym krokom. Odobratie licencie Klubrádiu označili USA i Francúzsko za znepokojujúce.



Bieloruskému aktivistovi a blogerovi Siarhejovi Cichanovskému hrozí 15 rokov väzenia, ak ho súd uzná vinným zo spáchania trestných činov, z ktorých ho vo štvrtok obvinil bieloruský Vyšetrovací výbor (GSU).
Ako informoval spravodajský portál BelSat, Cichanovskij je obvinený z organizovania masových nepokojov, podnecovania sociálnych nepokojov, ohrozovania činnosti Ústrednej volebnej komisie a organizovania podujatí hrubo porušujúcich verejný poriadok.
Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku a manželka obvineného Sviatlana Cichanovská označila tieto obvinenia "za osobnú pomstu Alexandra Lukašenka", uviedla agentúra Interfax.
Cichanovská sa prostredníctvom sociálnej siete Telegram obrátila v kauze svojho manžela na vyšetrovateľov, sudcov a prokurátorov, pričom uviedla, že chápe, "že za tohto režimu o ničom nerozhodujete". Upozornila ich však, že sa stali nástrojmi osobnej pomsty na "človeku, ktorý sa stal skutočným lídrom Bielorusov".
"Siarhej sa nevzdáva a nevzdá sa. Vie, že Bielorusi pokračujú v boji, a chápe, že každý, kto prešiel politickými trestami a prenasledovaním, bude rehabilitovaný," dodala.
GSU predtým ukončil vyšetrovanie deviatich trestných vecí, ktoré boli oddelené od kauzy Cichanovskij a figuruje v nich jeho 25 spolupáchateľov.
Cichanovskij mal byť pôvodne jedným z vyzývateľov Alexandra Lukašenka v minuloročných prezidentských voľbách. Svoju kandidatúru však nestihol zaregistrovať, preto do predvolebnej kampane vstúpila jeho manželka Sviatlana. Práve počas zbierania podpisov na jej podporu bol Cichanovskij 29. mája 2020 v meste Hrodna zadržaný. Odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe, ktorej trvanie bolo opakovane predĺžené.
Bieloruskí ľudskoprávni aktivisti vyhlásili Cichanovského a ďalších spoluobvinených za politických väzňov.


Copyright © TASR 2021

 


V nórskom Lillehameru sa natáča nová verzia rozprávky Tri oriešky pre Popolušku. Pôvodná snímka z roku 1973, ktorý vznikol v československej a východonemeckej koprodukcii, sa v Česku, Nemecku i Nórsku stal kultovou klasikou s početnou obcou fanúšikov. V chystanom remaku pripadne úloha Popolušky nórskej popovej speváčke Astrid S. Kulisy deje bude tvoriť skanzen Maihaugen v Lillehammeri, v ktorom sa nachádza na 200 historických budov, uviedla agentúra DPA. Tri oriešky pre Popolušku adaptáciou rozprávky bratov Grimmovcov. Astrid S, vlastným menom Astrid Smeplassová, si myslí, že postava Popolušky predstavuje odvážny a "cool" vzor mladé dievčatá: "Človek sleduje jej cestu, na ktorej ju utláča macocha, zažíva mobbing," povedala herečka a speváčka nórskemu rozhlasu NRK. "Postupne nadobúda sebavedomie a stavia sa na odpor. Rýchlo jazdí na koni a lovia, hoci je dievča," dodala. Nórska premiéra filmu sa pripravuje na november.

 

Copyright © ČTK 2021