9. 3. 2021

KDH žiada objektívne pravidlá pre priestor určený politickým stranám v RTVS

KDH žiada objektívne pravidlá pre priestor 


 

určený politickým stranám v RTVS


RTVS ako vysielateľ zriadený zákonom podľa KDH dlhodobo neposkytuje rovnaký mediálny priestor relevantným politickým stranám, čím sťažuje ich rovnakú účasť v politickej súťaži.


BRATISLAVA 9. marca (SITA) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) žiada určiť objektívne pravidlá pre priestor vymedzený politickým stranám v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Rada pre vysielanie a retransmisiu a Rada RTVS dostali podnet od mimoparlamentného KDH na preskúmanie objektívnosti tvorby politickopublicistických programov rádiotelevízie. V tlačovej správe o tom informoval Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Ako ďalej priblížil, hnutie vyzýva na bezodkladné určenie objektívnych pravidiel pre pozývanie a vystupovanie zástupcov politických strán vo vysielaní RTVS. Podľa hnutia nimi môžu byť napríklad dosiahnuté výsledky v ostatných voľbách do Národnej rady SR (NR SR) či prekročenie hranice troch percent z celkového počtu odovzdaných platných hlasov.

RTVS ako vysielateľ zriadený zákonom podľa KDH dlhodobo neposkytuje rovnaký mediálny priestor relevantným politickým stranám, čím sťažuje ich rovnakú účasť v politickej súťaži. Podľa hnutia k tomu dochádza neodôvodnene a v priamom rozpore so zákonom o vysielaní, retransmisii a zákonom o RTVS.

Hnutie dodáva, že vysielaniu RTVS v rámci obsahu tvorených politickopublicistických programov a spravodajských programov chýba od ostatných volieb do NR SR vyváženosť. „Osobitne v prípade pozývania hostí do relácií ‚O 5 minút 12‘ a ‚Sobotné dialógy‘. Do televíznej debaty O 5 minút 12 boli zástupcovia mimoparlamentných strán pozvaní od ostatných volieb iba raz do jednej spoločnej relácie, aj to iba z dôvodu ich funkcie poslancov Európskeho parlamentu,“ upozorňuje KDH.

Podľa hnutia by mala práve verejnoprávna inštitúcia dbať na dodržanú objektivitu obsahu a poskytovania priestoru tak, ako je to ustanovené v zákone a umožňovať tak komunikovať politickým stranám a hnutiam so svojimi voličmi. Pre zabezpečenie očakávanej proporcionálnosti vysielania navrhuje KDH stanoviť obdobie, počas ktorého budú mať zástupcovia všetkých politických strán prístup k rovnakému mediálnemu priestoru na zá
klade objektívne určených pravidiel. Podľa hnutia môže ísť napríklad o obdobie jedného roka.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.