12. 3. 2021

IFJ: V roku 2020 bolo vo svete zabitých 65 novinárov a pracovníkov médií

IFJ: V roku 2020 bolo vo svete zabitých 

65 novinárov a pracovníkov médií


V súvislosti s výkonom práce prišlo v roku 2020 vo svete o život 65 novinárov a pracovníkov médií. V roku 2019 ich zahynulo 49. Vo výročnej správe to uviedla Medzinárodná federácia novinárov (IFJ), napísala v piatok agentúra AP.
Vlaňajší počet zabitých novinárov je podľa IFJ na približne rovnakej úrovni ako v 90. rokoch.
K vraždám novinárov došlo v 16 rôznych krajinách pri cielenom zabíjaní, bombových útokoch a v krížovej paľbe. Od roku 1990, keď IFJ začala zhromažďovať údaje, bolo vo svete zabitých celkovo 2680 novinárov.
Najnebezpečnejším miestom pre novinárov - už štvrtýkrát za päť rokov - bolo Mexiko, kde prišlo o život 14 pracovníkov médií. Jedenásť ich zahynulo v Afganistane. Deviatich zabili v Pakistane, osem v Indii, štyroch na Filipínach a v Sýrii a troch v Nigérii a Jemene. K vraždám došlo aj v Iraku, Somálsku, Bangladéši, Kamerune, Hondurase, Paraguaji, Rusku a vo Švédsku.
Generálny tajomník IFJ Anthony Bellanger uviedol, že k "pretrvávajúcemu krviprelievaniu v médiách prispeli neľútostná vláda zločineckých barónov Mexiku, násilie páchané extrémistami v Pakistane, Afganistane a Somálsku, ako aj neznášanliví zástancovia tvrdých línií v Indii a na Filipínach".
Okrem počtu úmrtí IFJ informovala, že k marcu 2021 bolo vo väzení po celom svete pre svoju prácu najmenej 229 novinárov. Federácia uviedla, že najmenej 67 žurnalistov sa nachádza za mrežami v Turecku. Nasledujú Čína (23), Egypt (20), Eritrea (16) a Saudská Arábia (14).

 

Zdroj: TASR