11. 3. 2021

Zomrel Lou Ottens

Zomrel Lou Ottens



Holandský inžinier Lou Ottens, ktorý vynašiel audiokazetu a podieľal sa aj na vývoji kompaktných diskov (CD), zomrel vo veku 94 rokov. V stredu neskoro večer o tom informoval britský portál bbc.com.
Od vynájdenia audiokaziet v 60. rokoch 20. storočia sa ich po celom svete predalo okolo 100 miliárd kusov.
Ottensov vynález zmenil spôsob, akým ľudia počúvali hudbu. A v posledných rokoch je používanie kazetových pások zasa na vzostupe.
Inžinier zomrel minulý víkend v obci Duizel, kde býval, oznámila v utorok jeho rodina.
Ottens sa stal vedúcim oddelenia vývoja produktov v holandskej firme Phillips v roku 1960 a práve tam so svojím tímom vyvinul kazetovú pásku.
V roku 1963 ju predstavili na Veľtrhu elektroniky v Berlíne a čoskoro sa stala celosvetovým úspechom.
Ottens podpísal zmluvu s Phillipsom aj japonskou firmou Sony, ktorá použila jeho patentovaný mechanizmus.
Na 50. výročie vynálezu inžinier pre časopis Times povedal, že to bola "senzácia" od prvého dňa.
Vynálezca sa podieľal takisto na vývoji kompaktného disku (CD) a dodnes sa po celom svete predalo vyše 200 miliárd kusov.
Keď Phillips v roku 1982 prišiel s výrobou CD prehrávača, Ottens vyhlásil: "Odteraz je tradičný gramofón zastaraná vec."
O štyri roky odišiel do dôchodku. Keď sa ho pýtali na kariéru, povedal, že najviac ľutuje jedno - že ikonický prenosný kazetový prehrávač známy ako Walkman vyrobila Sony, a nie jeho domovská firma Phillips. Walkman totiž pokladal za ideálne využitie kazety.
V posledných rokoch zažívajú kazetové pásky popularitu. Svoju hudbu na nich vydali rôzni umelci vrátane Lady Gaga a skupiny The Killers.
Podľa spoločnosti Official Charts Company predaj kaziet v Spojenom kráľovstve v prvej polovici roka 2020 stúpol o 103 percent v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.
A v USA stúpol v roku 2018 predaj kazetových pások o 23 percent oproti predchádzajúcemu roku, dodal portál bbc.com.

Copyright © TASR 2021