12. 3. 2021

RTVS uvedie druhú sériu úspešného seriálu Geniálna priateľka II

RTVS uvedie druhú sériu úspešného

seriálu Geniálna priateľka II



RTVS uvedie na televíznych obrazovkách druhú sériu úspešnej adaptácie románu Eleny Ferrante Geniálna priateľka II z produkcie HBO a RAI. Seriál má osem dielov, ktoré diváci uvidia na Dvojke každý piatok od 12. marca o 20.45 h

Seriál vznikol podľa štvordielneho románu o Lile a Lene, ktoré vyrastali v Neapole. V slovenčine vyšli knihy pod názvami Geniálna priateľka, Príbeh nového priezviska, Tí, čo odchádzajú - tí, čo zostávajú a Príbeh stratenej dcéry. Autorkou úspešného románu je Elena Ferrante.
Druhá séria Neapolskej ságy začína vo chvíli, keď Elena spolu so svojou „geniálnou priateľkou“ Lilou nechávajú za sebou svoje klaustrofobické dievčenstvo a obe vstupujú do sveta búrlivej mladej dospelosti, ktorú sprevádza láska, strata a zmätok. Príbeh sa odohráva na pozadí Neapola 60. a 70. rokov, kde sa predtým nerozlučné priateľky vyberajú každá svojou cestou. Lila sa ako šestnásťročná vydala za bohatého Stefana Carraciho len preto, aby v svadobný večer zistila, že ju zradil, a tak ich manželstvo pochoval. Elena si naopak vybrala školu, netradičnejší spôsob, ako sa oslobodiť od dusivého života v štvrti. Dejom nás aj naďalej sprevádza Elena, ktorá svojím bohatým rozprávačským jazykom a stoickým tónom vnáša do príbehu podmanivú atmosféru – poskytuje nám v ňom neskutočné množstvo svojich rozprávačských detailov, emócií, farieb, vôní, ktoré sú nádherne prepojené s vizuálnou stránkou prostredia.
„Vzťahy medzi ženami sa neriadia takými pevnými pravidlami ako priateľstvá mužov. Chcela som prerozprávať, ako celoživotné priateľstvo dvoch žien dokáže uniesť a prežiť dobré a zlé pocity, závislosť a emancipáciu, vzájomnú podporu a zradu,” hovorí Elena Ferrante.
Elena Ferrante už dvadsať rokov prekvapuje každým novým románom literárny svet. Autorka, ktorá si starostlivo chráni svoje súkromie a píše pod pseudonymom, vracia literatúre moc zasiahnuť čitateľa príbehom, nezabudnuteľnými postavami a ich intímnymi drámami. Je jednou z najpresvedčivejších, najvnímavejších a najštýlovejších autoriek. Svojimi románmi si získala obdivovateľov medzi spisovateľmi, umelcami a kritikmi. Najväčší úspech však zožala predovšetkým u čitateľov, ktorí v nej objavili autorku, ktorá krásne a strhujúco rozpráva o tajomstvách spolupatričnosti, vzťahov, lásky, rodiny a priateľstva.
Režisérom seriálu je Saverio Constanzo. Dva diely nakrútil aj Alice Rohrwacher a výnimočnú vizuálnu podobu dodáva seriálu kameraman Fabio Ciancetti. V hlavných úlohách sa predstavia Margherita Mazzucco ako Elena a Gaia Girace ako Lila. V minulom roku HBO a RAI ohlásili prípravu tretej série tohto úspešného dramatického seriálu.