10. 3. 2021

RTVS sa bude snažiť poskytnúť priestor v reláciách aj mimoparlamentným subjektom

RTVS sa bude snažiť poskytnúť priestor v reláciách aj 

mimoparlamentným subjektom

 

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa bude v rámci svojich relácií snažiť o poskytnutie a vytvorenie priestoru aj pre mimoparlamentné politické subjekty. Tie by tak mali tiež možnosť prezentovať svoje názory a návrhy riešení na aktuálne dianie doma a vo svete. V reakcii na podnet Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré žiada objektívne pravidlá pre priestor určený politickým stranám v RTVS, to pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa telerozhlasu Andrea Pivarčiová. Dodala, že podnet od KDH si pozorne preštudovali.

„RTVS vníma situáciu v NR SR a v zložení poslaneckých klubov a rovnako vníma aj skutočnosť, že aj politické subjekty, ktoré nemajú v súčasnosti zastúpenie v parlamente, cítia potrebu prihovárať sa svojim voličom aj prostredníctvom RTVS,“ priblížila hovorkyňa. Ako ďalej Pivarčiová uviedla, RTVS už niekoľko rokov pozýva do relácií O 5 minút 12 a Sobotné dialógy predstaviteľov politických strán zastúpených v NR SR, teda poslancov a ministrov zvolených v legitímnych voľbách. Hosťami bývajú tiež traja najvyšší ústavní činitelia, vrátane prezidentky, ktorá získala priamy silný mandát od voličov.

Doplnila, že hlavným kľúčom pri pozývaní hostí je relevancia politických subjektov a ich možnosť ovplyvňovať životy občanov svojimi rozhodnutiami. „Súvisí to teda s ich reálnym aktuálnym postavením v politickom a spoločenskom živote,“ vysvetlila Pivarčiová s tým, že dramaturgia relácií tiež vždy berie do úvahy aktuálnu politickú a celospoločenskú situáciu na Slovensku. Dodala, že hostia musia byť nositeľmi zásadných informácií, ktoré ovplyvňujú alebo môžu ovplyvniť životy občanov v blízkom období.

Rada pre vysielanie a retransmisiu a Rada RTVS dostali podnet od mimoparlamentného KDH na preskúmanie objektívnosti tvorby jej politickopublicistických programov. Hnutie upozornilo, že vysielaniu RTVS v rámci obsahu chýba od posledných volieb do Národnej rady SR vyváženosť. „Osobitne v prípade pozývania hostí do relácií ‚O 5 minút 12' a ‚Sobotné dialógy'. Do televíznej debaty O 5 minút 12 boli zástupcovia mimoparlamentných strán pozvaní od ostatných volieb iba raz do jednej spoločnej relácie, aj to iba z dôvodu ich funkcie poslancov Európskeho parlamentu,“ upozorňuje KDH.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.