8. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Videoslužba YouTube odstránila päť kanálov vedených mjanmarskou armádou za porušenie pravidiel. Spoločnosť v piatok oznámila, že jej rozhodnutie sa týka kanálov vysielateľov Myawaddy Media, MRTV, WD Online Broadcasting, MWD Variety a MWD Myanmar. Okrem toho YouTube odstránil zo svojej platformy niekoľko videí.
„V súlade s našimi pokynmi pre komunitu a príslušnými zákonmi sme ukončili niekoľko kanálov a odstránili sme z YouTube niekoľko videí,“ uvádza YouTube vo vyhlásení s tým, že monitoruje situáciu pre ďalší obsah, ktorý by mohol porušiť pravidlá.
YouTube uviedol, že počas uplynulých mesiacov zrušil zhruba 20 kanálov a vymazal viac ako 160 videí, ktoré porušovali jeho pravidlá súvisiace s nenávistnými prejavmi a obťažovaním, spamom a klamlivými praktikami, násilným a názorným obsahom ako aj porušenia podmienok služby.
V decembri YouTube stiahol 34 kanálov v rámci vyšetrovania obsahu z koordinovanej ovplyvňovacej kampane. Kampaň zverejnila obsah o voľbách v Mjanmarsku, regionálnych konfliktoch a správach súvisiacich s USA, Čínou a Malajziou.
Rozhodnutie prišlo viac ako mesiac po vojenskom prevrate v Mjanmarsku. Podobne už zakročil aj Facebook, ktorý zo svojej sociálnej siete a služby Instagram odstránil všetky účty súvisiace s mjanmarskou armádou.



Spoločnosť YouTube povolí americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi návrat na svoju platformu len v prípade, že prestane s podnecovaním násilia. Vo štvrtkovom rozhovore pre americký časopis The Atlantic sa tak vyjadrila jej generálna riaditeľka Susan Wojcickiová, ktorú citovala agentúra AFP.
YouTube 13. januára dočasne zablokoval na svojej videoplatforme kanál vtedy ešte dosluhujúceho prezidenta USA Trumpa a odstránil jedno z jeho videí pre porušenie svojich noriem zameraných proti podnecovaniu násilia. Stalo sa tak týždeň po tom, čo do budovy amerického Kapitolu vo Washingtone vtrhli jeho prívrženci v čase, keď tam členovia oboch komôr Kongresu hlasovali o definitívnom potvrdení víťazstva jeho súpera Joea Bidena vo vlaňajších prezidentských voľbách.
"Zablokovanie kanálu Donalda Trumpa zrušíme vtedy, keď rozhodneme o tom, že riziko násilia sa znížilo," vyjadrila sa Wojcickiová. Na základe stredajšej správy americkej tajnej služby, ktorá podľa vlastných slov odhalila "možný plán na vpád do Kapitolu" vo štvrtok 4. marca, je podľa nej však tento krok nateraz nepravdepodobný.
V prípade obnovenia Trumpovho kanálu sa jeho správcovia budú musieť naďalej riadiť systémom "troch napomenutí" za porušenie užívateľských pravidiel platformy, ako je napríklad podnecovane násilia alebo spochybňovanie výsledkov prezidentských volieb, pripomína AFP.
Kanály s troma napomenutiami počas obdobia 90 dní budú vymazané, doplnila Wojcickiová. Dočasné zrušenie Trumpovho kanálu sa podľa nej berie ako prvé napomenutie.
Zároveň pripomenula, že YouTube v minulosti zablokoval určitý obsah od ďalších svetových lídrov - napríklad pre dezinformácie o koronavíruse na kanáli brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. V súvislosti s obsahom odkazujúcim na februárový puč v Mjanmarsku, ktorý porušoval užívateľské pravidlá YouTube, spoločnosť najnovšie zrušila viacero kanálov napojených na tamojšiu armádu.
Po januárovom útoku na Kapitol zrušili Trumpove účty na svojich sociálnych sieťach aj Facebook či Twitter. Finančný riaditeľ Twitteru Ned Segal sa v polovici februára vyjadril, že sociálna sieť Trumpovi účet neobnoví ani v prípade, že sa opäť rozhodne uchádzať o politickú funkciu. Facebook zriadil nezávislú komisiu, ktorá toto rozhodnutie v súčasnosti preveruje.
 
 

Spojené štáty upozornili na tri ruské webové stránky napojené na ruské tajné služby, ktoré podľa USA šíria dezinformácie o vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna. Informovala o tom v nedeľu hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorú citovala agentúra Reuters.
Ruské weby podľa hovorkyne šíria viacero druhov dezinformácií o oboch vakcínach, medzinárodných organizáciách, vojenských konfliktoch, protestoch a ďalších záležitostiach.
Weby identifikovala sekcia amerického ministerstva zahraničných vecí (Global Engagement Center - GEC), ktorá má na starosti odhaľovanie dezinformácii a boj proti nim, píše Reuters.
GEC takisto nahlásila aj štvrtý web spravovaný ruskou armádou, ktorý je z veľkej časti neaktívny.
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov šírenie článkov namierených proti západným vakcínam odmietol, píše na svojej webovej stránke denník The Wall Street Journal (WSJ). Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa k situácii zatiaľ nevyjadrilo.
Vakcínu vyvinutú spoločnosťou Pfizer so sídlom v New Yorku a nemeckou spoločnosťou BioNTech, i vakcínu od americkej spoločnosti Moderna schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v decembri minulého roka, pripomína Reuters.
 



Copyright © TASR 2021