11. 2. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Odvolací súd v Káhire oslobodil novinárku panarabskej televíznej stanice al-Džazíra Howajdu Tahovú. Novinárku odsúdili na 6 mesiacov za film, ktorý hovorí o týraní na egyptskej policajnej stanici. Prípad sa však stále neskončil. Súd síce pozmenil rozhodnutie z mája 2007, ale novinárke nariadil zaplatiť pokutu 3 600 dolárov za vlastnenie materiálu, ktorý obsahuje nepravdivé informácie. Tahovú, ktorá sa nezúčastnila na pondelňajšom pojednávaní, obvinili z poškodzovania národných záujmov a plánov odvysielať vykonštruované zábery. Tahovú, Egypťanku, ktorá žije v meste Doha, sídle al-Džazíry, zatkli 28. januára, keď pracovala na svojom novom filme o farmároch. Ľudskoprávne organizácie obvinili súd z porušovania medzinárodne uznávaných právnych noriem a Egypt z terorizovania médií. Podľa organizácií je v Egypte rozšírené násilie na policajných staniciach a je málo postihované.
Internetová spoločnosť Yahoo v pondelok odmietla nevyžiadanú ponuku spoločnosti Microsoft, najväčšieho svetového výrobcu softvéru. Podľa Yahoo je cena 42 mld. USD, ktorú ponúkol Microsoft príliš nízka, pričom predstavenstvo spoločnosti sa jednohlasne zhodlo na tom, že ponuka od Microsoftu nie je v záujme akcionárov. Vo vyhlásení Yahoo sa okrem iného uvádza, že ponuka výrobcu softvéru "značne podceňuje hodnotu" spoločnosti.Microsoft svoju ponuku na prevzatie podal 1. februára. Pôvodne činila 44,6 mld. USD alebo 31 USD za jednu akciu Yahoo, čo predstavovalo 62-percentnú prémiu k vtedajšej trhovej cene akcií internetovej spoločnosti. Polovicu sumy mal Microsoft vyplatiť v hotovosti a druhú polovicu v akciách, avšak akcie softvérového giganta odvtedy oslabovali, takže konečná suma k pondelku predstavovala len 41,8 mld. USD.Ak by sa akvizícia dvoch spoločností uskutočnila, z Microsoftu by sa stala najväčšia firma v oblasti informačných technológií. Dokonca by sa v oblasti internetového vyhľadávania a inzercie stala nebezpečným rivalom súčasného lídra Google.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Skupina ozbrojencov v civilných šatách uniesla v nedeľu z hotela v juhoirackom meste Basra dvoch novinárov pracujúcich pre americkú televíznu stanicu CBS. S odvolaním sa na svedkov o tom dnes informovali iracké bezpečnostné zdroje, citované agentúrou Associated Press (AP). Zväz irackých novinárov vydal vo večerných hodinách komuniké, v ktorom apeloval na únoscov, aby čo najskôr prepustili na slobodu obidvoch zadržiavaných Američanov. Televízna stanica CBS potvrdila informáciu o zmiznutí svojich pracovníkov a zdôraznila, že vynaloží maximálne úsilie v záujme ich vypátrania, respektíve skorého prepustenia na slobodu, ak sa skutočne stali obeťami únosu.

Copyright © TASR 2008