13. 2. 2008

Zomrel Henri Salvador

Zomrel Henri Salvador

Veľká osobnosť francúzskej kultúrnej scény, šansoniér, komik, vydavateľ, hudobník a herec v jednej osobe Henri Salvador zomrel dnes ráno doma v Paríži na následky prasknutia výdute mozgových ciev vo veku 90 rokov. Rodák zo Sinnamary vo Francúzskej Guayane upozornil na seba ešte ako skvelý gitarista po boku kultovej postavy hudobnej histórie Djanga Reinhardta, ešte v 50. rokoch "importoval" do Francúzska americký rockenrol a veľmi skoro rozpoznal budúcnosť televízie, ktorá mu postupne poskytla množstvo príležitostí. Počas dlhoročnej umeleckej dráhy Henri Salvador spolupracoval s množstvom francúzskych i zahraničných osobností, vrátane francúzskeho spisovateľa Borisa Viana, známeho skladateľa-krajana Michela Legranda, amerických legiend Quincyho Jonesa a Raya Charlesa, či brazílskych pesničkárov Gilberta Gila a Caetana Velosa. Z jeho slávnych nahrávok spomeňme skladby ako Mais Non Mais Non, Zorro est arrivé, Ma Pipe, Une bonne paire de claques, Syracuse, Faut Rigoler, Fugue en rires či Blues Dingie. Umelcovým posledným albumom bola kolekcia Révérence (2006). S koncertnou kariérou sa rozlúčil 21. decembra 2007 vystúpením v Kongresovom paláci francúzskej metropoly. Muž, ktorého osobnosť charakterizoval okrem iného aj legendárny zmysel pre humor, sa začiatkom nového tisícročia vo veku nad 80 rokov dokázal vrátiť do popredia záujmu albumom Chambre avec vue, ktorý oslovil aj mladých ľudí a napodobnil tak mimoriadny úspech kubánskej formácie Buena Vista Social Club v predchádzajúcich rokoch. Tento nosič hudobných záznamov si zakúpilo viac ako dva milióny diskofilov. Henri Salvador bol laureátom celého radu ocenení, vrátane vysokých francúzskych a brazílskych štátnych vyznamenaní.

Hral aj v niektorých zábavných televíznych reláciách a filmoch. Jeho skladby sa ocitli vo filmoch a seriáloch ako Ocean's Eleven, A.I. Artificial Intelligence, The X Files .
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.