17. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Stovky návštevníkov mešít v Nemecku po piatkových modlitbách zamierili v mnohých mestách k sídlam televíznych staníc ako aj vydavateľských domov, aby sa tam zapojili do symbolickej akcie na ochranu slobody prejavu a na protest voči nedávnemu teroristickému útoku na redakciu francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.
Akciu zorganizovala najväčšia organizácia zastupujúca príslušníkov moslimskej komunity v Nemecku - Ditib, píše tlačová agentúra DPA.
Desiatky jej zástupcov nechýbali pred Vydavateľstvom Axel Springer Verlag v Berlíne, ale ani v okolí komplexu druhého programu verejnoprávnej televízie ZDF v Mainzi či pri sídle komerčnej televíznej stanice RTL v Kolíne nad Rýnom. To isté platí aj o výškovej budove so sídlom redakcie spravodajského týždenníka Der Spiegel v severonemeckom Hamburgu a o sídlach redakcií viacerých printových médií, vrátane Hamburger Morgenpost, denníka, ktorý sa v nedeľu stal terčom podpaľačského útoku zatiaľ neznámych páchateľov. Akcia prebehla aj v Norimbergu, Dortmunde, Hannoveri a ďalších nemeckých mestách, pričom sa na nej zúčastnilo viacero politikov, hlavne vládnych činiteľov jednotlivých spolkových krajín.


Najmenej štyria ľudia prišli včera v Nigeri o život, keď sa pochod proti francúzskemu satirickému týždenníku Charlie Hebdo zmenil na násilie. Tlačovú agentúru Reuters o tom informovali dva policajné zdroje.
"O život prišiel jeden policajt a traja civilisti," povedal policajný zdroj. "Niektorí protestujúci boli ozbrojení lukmi a šípmi, ako aj palicami. Zrážky boli na niektorých miestach veľmi násilné," dodal.
V Nigeri včera na protest proti znázorneniu proroka Mohameda v Charlie Hebdo podpálili tamojšie francúzske kultúrne stredisko, informovalo už skôr Radio France Internationale. Demonštranti v tejto 17-miliónovej, prevažne moslimskej západoafrickej krajine vyplienili tiež jeden katolícky a dva protestantské kostoly.
Oklieštená redakcia Charlie Hebdo pripravila špeciálne vydanie, ktorého tri milióny výtlačkov sa okamžite vypredali. Na titulnej strane drží plačúci prorok Mohamed papier s nápisom "Je suis Charlie" (Ja som Charlie) a nad ním je oznam "Všetko je odpustené".
Väčšina islamských učencov zobrazovanie Mohameda a iných prorokov striktne zakazuje a považuje to za neúctivé.
Masové zhromaždenia proti Charlie Hebdo a na obranu dvoch atentátnikov, "martýrov" bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, sa konali aj v Jordánsku, Alžírsku, Izraeli, Tunisku, Pakistane či Sudáne.

Copyright © TASR 2015


Turecký prezident Recep Erdogan v piatok v reakcii na minulotýždňové teroristické útoky vo Francúzsku varoval pred hroziacim konfliktom civilizácií. Erdogan počas prejavu v Ankare poukázal na fakt, že týždenník Charlie Hebdo, ktorý sa stal terčom útoku ozbrojencov, bol známy svojimi provokatívnymi publikáciami, a to najmä na islam. Dlhoročnému lídrovi prevažne moslimskej krajiny sa taktiež nepáči, že francúzske úrady nezastavili partnerku páchateľa druhého parížskeho útoku na kóšer obchod a umožnili jej prísť do Turecka, odkiaľ pokračovala do Sýrie. Turecký expremiér sa vyjadril aj k tohtotýždňovému niekoľkomiliónovému vydaniu Charlie Hebdo. Podľa jeho slov to nemá nič spoločné so slobodou prejavu, ale ide o "terorizovanie slobôd iných".
"Sledujeme s veľkým znepokojením útoky na islam skryté za útokom na satiristický magazín vo Francúzsku. Napriek všetkému nášmu úsiliu sa teória o zrážke civilizácií prebúdza k životu," povedal Erdogan a pokračoval kritikou francúzskych úradov na margo uniknutej partnerky páchateľa rukojemníckej drámy v židovskom obchode: "Hovoria o ľuďoch, ktorí idú cez Turecko, no najprv by sa mali naučiť, ako kontrolovať pasy, keď títo ľudia opúšťajú ich vlastnú krajinu."

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.