15. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzsky komik Dieudonne M'bala M'bala sa postaví pred súd kvôli podozreniu z glorifikácie terorizmu po tom, ako na sociálnej sieti Facebook zverejnil status, v ktorom sa cíti byť "Charlie Coulibaly," čo je slovná hračka kombinujúca rozšírené heslo "Je suis Charlie" (Ja som Charlie) a meno jedného z troch páchateľov nedávnych teroristických útokov v Paríži.
Amedy Coulibaly, ktorého meno vtip inšpirovalo, zavraždil policajtku a štyroch zákazníkov v obchode s kóšer potravinami v Paríži. Došlo k tomu dva dni po tom, ako dvaja teroristi zabili 12 ľudí v neďalekej redakcii časopisu Charlie Hebdo, doplnila agentúra Reuters.
Prokuratúra začala vyšetrovať komikov status v pondelok. Dieudonne M'bala M'bala už čelil obvineniam z antisemitizmu a zosmiešňovaniu smrti amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti extrémistickej skupiny Islamský štát.
Jeho právnik Jaques Verdier vyhlásil, že zatknutie M'balu M'balu za status na sociálnej sieti je prehnané. Ak bude uznaný vinným, mohol by komik stráviť za mrežami až sedem rokov.


Francúzska armáda eviduje hackerské útoky na 19.000 francúzskych webových stránok od útokov islamských extrémistov v Paríži, ktoré sa skončili smrťou 20 ľudí, povedal dnes šéf odboru počítačovej bezpečnosti v generálnom štábe francúzskej armády, kontradmirál Arnaud Coustilliere. Podľa jeho slov ide o bezprecedentný nárast ich počtu za jediný týždeň.
"Nič také sme doteraz nikdy nevideli. Je to prvýkrát, čo krajina čelí takej veľkej vlne počítačových útokov," zdôraznil.
Mnohé z týchto počítačových útokov uskutočnili "viac- alebo menejčlenné" skupiny, vrátane niektorých dobre známych islamistických hackerských skupín, informovala tlačová agentúra AP.
Vo väčšine prípadov hackeri dosiahli znefunkčnenie stránok ich zahltením požiadavkami (Denial of Service - DoS). Podľa kontradmirála išlo o stránky celej šírky sektorov od vojenských útvarov až po obchody s pizzou.


Pápež František dnes v súvislosti s minulotýždňovými teroristickými útokmi v Paríži obhajoval slobodu prejavu, dodal však, že nie je správne provokovať iných napádaním ich náboženstva. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pápež na palube lietadla smerujúceho zo Srí Lanky na Filipíny zároveň podotkol, že na takéto urážanie sa môže "očakávať" reakcia. "Nemôžete provokovať, nemôžete urážať náboženstvo iných, nemôžete si robiť žarty z náboženstva," upozornil najvyšší pontifex.
František, ktorý útoky v Paríži už odsúdil, na otázku o vzťahu medzi slobodou vierovyznania a slobodou prejavu odpovedal: "Domnievam sa, že sloboda vierovyznania a sloboda prejavu sú základné ľudské práva."
"Je pravdou, že nesmiete reagovať násilne - avšak napriek tomu, že sme dobrí priatelia, ak (on) povie zlé slovo na moju matku, môže očakávať úder, to je normálne," uviedol pápež na ilustrovanie príkladu reakcie, ukážuc na jedného zo svojich spolupracovníkov.
"Nemôžete urobiť hračku z náboženstva iných," dodal. "Títo ľudia provokujú a potom (sa môže niečo stať). V slobode prejavu sú hranice," upozornil pápež.
V súvislosti s náboženskými vojnami v minulosti, ako boli križiacke výpravy schválené katolíckou cirkvou proti islamu, pápež povedal: "Predstavte si vlastnú krajinu. Koľko náboženských vojen sme mali? Aj keď sme boli hriešnikmi, nemôžete zabíjať v mene Boha. To je poblúznenie."
Na otázku, či sa cíti byť ohrozený možným útokom islamských extrémistov, František podotkol, že si viac starostí robí o iných. Zároveň zdôraznil, že je presvedčený o bezpečnostných opatreniach Vatikánu.
"Som v Božích rukách," vyhlásil a zavtipkoval, že požiadal Boha, aby ho ušetril od bolestivej smrti. "Či sa bojím? Viete, že trpím poruchou: mám veľkú dávku bezstarostnosti. Ak by sa mi malo niečo stať, povedal som Pánovi: 'Žiadam ťa len o tú milosť, aby to nebolelo, pretože nie som odvážny, keď som konfrontovaný s bolesťou.' Som veľmi bojazlivý," povedal pápež.

Copyright © TASR 2015


Pakistanskí poslanci protestovali proti publikovaniu karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo, ktorý minulý týždeň napadli extrémisti. Štátna televízia vo štvrtok uviedla, že zákonodarcovia jednohlasne schválili rezolúciu odsudzujúcu zverejnenie obrázkov. Koľko ich hlasovalo celkovo, televízia neuviedla. Po hlasovaní skupina poslancov uskutočnila protest pred parlamentom, kde odsúdili francúzsky magazín. Dvaja extrémisti zastrelil v redakcii Charlie Hebdo minulý týždeň 12 ľudí. Satirický týždenník opakovane hnevá moslimov tým, že zobrazuje kresby Mohameda. Mnohí moslimovia v Pakistane považujú takéto obrázky za rúhanie.

Demonštranti v tureckom Istanbule v stredu verejne spálili výtlačky sekulárnych novín Cumhuriyet, ktoré zverejnili do turečtiny preložené karikatúry z francúzskeho magazínu Charlie Hebdo. Vo štvrtok o tom informuje spravodajský portál britského denníka The Guardian. Ten z demonštrácie zverejnil aj videozáznam. Vidieť na ňom, ako sa protestujúci vyhrážajú novinárom z Cumhuriyetu, ktorí podľa nich za zverejnenie karikatúr "zaplatia". Radikálni demonštranti takisto vyjadrili podporu bratom Kouachiovcom, ktorí zavraždili desiatich zamestnancov Charlie Hebdo, ako aj dvoch policajtov.
Charlie Hebdo vyšiel v stredu prvýkrát od nedeľňajšieho útoku. Jeho trojmiliónový náklad sa okamžite vypredal a vydavateľ chce preto mimoriadne vydať ďalšie výtlačky novín. Na obálke nového čísla je zobrazená karikatúra Mohameda, ktorý drží tabuľku s nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie). Nad tým je nápis "Všetko je odpustené".

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.