16. 1. 2015

RVR K referendu

RVR k referendu

Žiaden zákon exaktne vysielateľom neprikazuje ani nezakazuje vysielanie kampane k referendu, tvrdí hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová. "To znamená, že vysielateľ nie je povinný reklamné spoty súvisiace s referendom odvysielať. Ak sa rozhodne kampaň vysielať, musí dbať na dodržanie ustanovení, ktoré by vysielaním mohli byť porušené," konštatovala pre agentúru SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Pod hrozbou sankcií je zakázaná napríklad politická a náboženská reklama.
Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a tiež súkromná televízia Markíza spoty Aliancie za rodinu k februárovému referendu o ochrane rodiny vysielať nebudú. "Zákon o spôsobe vykonania referenda v znení neskorších predpisov nijakým spôsobom nerieši kampaň v elektronických médiách ani ďalšie otázky vysielania v období pred konaním referenda," pripomenula v tejto súvislosti hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. S týmto názorom sa stotožňuje aj televízia Markíza. Aliancia za rodinu, ktorej petícia referendum iniciovala, rozhodnutie médií nevysielať spoty kritizuje.
Licenčná rada upozorňuje na rozdiel medzi vysielaním informácií o kampani a vysielaním samotnej kampane. "Vysielanie informácií o kampani, napríklad v spravodajských a publicistických formátoch neobmedzujú žiadne špeciálne pravidlá." Takéto vysielanie sa podľa hovorkyne licenčnej rady riadi zákonom o vysielaní a retransmisii, ktorý musia vysielatelia dodržiavať bez ohľadu na to, či sa koná referendum. Ak sa však vysielateľ - televízia či rádio rozhodne kampaň vysielať, musí dbať na to, aby dodržal zákon o vysielaní a retransmisii. Špeciálne jeho ustanovenia, ktoré by vysielaním kampane mohli byť porušené. "Ide predovšetkým o povinnosť vysielateľa zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielania programovej služby, zákaz politickej a náboženskej reklamy," konkretizovala Jelčová. Doplnila, že sa to taktiež týka niektorých ustanovení zákona o vysielaní mediálnej komerčnej komunikácie, podľa ktorých táto "nesmie porušovať slobodu a rovnosť v dôstojnosti a právach ľudí či nesmie obsahovať a podporovať diskrimináciu na základe pohlavia, rasy, farby pleti, veku, jazyka, sexuálnej orientácie, zdravotného postihnutia, náboženstva alebo viery, národného alebo sociálneho pôvodu alebo príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine".
Ak by vysielatelia spomínané zákonné pravidlá porušili, hrozili by im sankcie. Najnižším stupňom sankcií sú upozornenie na porušenie zákona alebo odvysielanie oznamu o porušení zákona. Tie môžu dostať, ak nezabezpečia všestrannosť informácií a názorovú pluralitu programovej služby. Za ostatné vyššie spomínané zákonné pravidlá hrozí pri ich prvom porušení nefinančná sankcia - upozornenie na porušenie zákona. Pri opakovanom porušení zákona má RVR právo dať pokuty. V prípade televízie môže byť pokuta od 3 319 do 165 969 eur a pre rozhlasových vysielateľov od 497 do 49 790 eur.
Referendum o ochrane rodiny sa bude konať v sobotu 7. februára od 7:00 do 22:00. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania? Náklady na referendum by mali dosiahnuť približne 6,3 milióna eur.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.