13. 1. 2015

RTVS LAMPA NEWS

RTVS LAMPA NEWS

 
 
Na základe viacerých problémov so spoločnosťou W Press nechce Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ďalej spolupracovať so spoločnosťou W Press, a. s. ako s dodávateľom diskusnej relácie Pod lampou s moderátorom Štefanom Hríbom. RTVS však zároveň "v týchto dňoch oslovila tvorcov relácie Pod lampou na rokovanie o potenciálnej spolupráci inou formou", agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. RTVS v tejto súvislosti odmieta akékoľvek politické tlaky a pripomína, že generálny riaditeľ Václav Mika formát opakovane na viacerých úrovniach obhajoval.
Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, "RTVS vyvinul maximálne úsilie, aby dohodou o urovnaní uzatvoril konkrétne dôsledky škody v spolupráci medzi RTVS a spoločnosťou W Press, a. s., pri dodávaní formátu Pod lampou." Myslí pod tým pokutu 50-tisíc eur, ktorú RTVS vyrubila Rada pre vysielanie a retransmisiu a potvrdil aj Najvyšší súd SR za Večer pod lampou s diskusiou o kauze Cervanová v júni 2011. "Zdôrazňujeme, že RTVS k tejto záležitosti pristúpila maximálne ústretovo, pretože k škode, ktorá vznikla, uplatnila najnižšiu možnú zmluvnú pokutu pre W Press. Pokuta mohla byť až vo výške 10 tisíc eur a namiesto toho bola iba tisíc eur. Dohoda o urovnaní nebola jednostranným aktom, ale súčasťou konsenzu oboch zmluvných strán," konštatuje sa ďalej v reakcii RTVS. Podľa zmluvy medzi RTVS a spoločnosťou W Press, ktorá reláciu pre RTVS vyrába, prípadné pokuty zaplatí ten, kto vyrába program a nie RTVS.
Verejnoprávna rádiotelevízia zdôrazňuje, že dohodu s vedením W Press uzavreli "s vedomím, že spoločnosť W Press, a. s. má uzatvorené zmluvné poistenie na tento typ spôsobených škôd, o čom Štefan Hríb na rokovaní informoval a RTVS mu tento poistný nárok písomne potvrdila. Týmto boli vyriešené problémy z minulosti, vo väzbe na formát Pod lampou medzi RTVS a spoločnosťou W Press, a. s. Napriek tejto dohode spoločnosť W Press, a. s., bez toho, aby o tomto kroku mala RTVS akúkoľvek vedomosť, použila túto dohodu na marketingové a obchodné ciele smerom k širokej verejnosti a svojim čitateľom. Je pre nás absolútne neprijateľné, aby RTVS ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia bola takýmto spôsobom spájaná s komerčnými vydavateľskými aktivitami spoločnosti W Press".

Copyright © TASR 2015