13. 1. 2015

Škandalózny bloger vyrobil senzáciu z podvrhu a klame verejnosť

Škandalózny bloger vyrobil senzáciu z podvrhu
a klame verejnosť


Ministerstvo obrany SR (MO SR) včera za účasti ministra obrany SR, Náčelníka Generálneho štábu OS SR a veľvyslanca Teodora Sedgwicka informovalo o úspechu v USA. Návštevu vo Washingtone možno hodnotiť ako historickú a prelomovú, nielen formálne ale najmä jej obsahom. Minister obrany USA Chuck Hagel ocenil nielen naše pôsobenie v misiách a operáciách, ale predovšetkým vyzdvihol našu snahu zvyšovať podiel investícií do rozvoja OS SR. D
Doma však náš úspech niekomu leží riadne v žalúdku. Z rôznych dôvodov: politických, ekonomických, či black PR sa podsúvajú verejnosti lži s cieľom škandalizovať rezort obrany. Tak ako sa o to včera pokúsil analytik strany Sieť Martin Dubéci. To sa ale opäť raz niekto riadne sekol.
Vo svojom blogu používa, či už zámerne alebo z nevedomosti, množstvo nepresností, ktoré vydáva za fakty. Je to náhoda, že tak robí v deň, keď sme na tlačovej konferencii priblížili črtajúcu sa spoluprácu s americkou stranou pri obstaraní vrtuľníkov Black Hawk? A to cestou FMS (Foreign Military Sales), ktorá nám môže ušetriť nemalé finančné zdroje?
Bloger cituje z dokumentu o dopravných lietadlách Spartan, ktorý mu niekto anonymne podsunul. Nie je to poprvýkrát, čo musí rezort obrany reagovať na takéto podvrhy. To naozaj môže ktokoľvek zverejňovať klamstvá a na ich základe neustále škandalizovať, čo ho napadne? Vraj šesť dní mali uchádzači verejnej obchodnej súťaže na predloženie súťažných ponúk, píše bloger strany Sieť Dubéci. Buď nevie čítať, počítať, alebo úmyselne klame. Keby si pán Dubéci poriadne prečítal ten podvrh, ktorým operuje zistil by, že v celom jeho materiáli sa píše o 6 dňovej lehote iba v súvislosti s vysvetlením súťažných podmienok. Pán Dubéci však zrejme niekomu uveril a na čítanie a analýzu tohto pamfletu sa vykašlal.
Informácie v blogu sú nekorektné aj preto, že bloger posudzuje obchodnú verejnú súťaž z roku 2008 podľa súčasnej legislatívy, hoci v tom čase bola právna úprava celkom iná. A to zrejme len preto, aby vyvolal pochybnosti o tomto tendri. Aj preto v súvislosti s klamstvami zverejnenými na blogu Martina Dubéciho zo strany Sieť zvažuje Ministerstvo obrany SR právne kroky. Obmenu dopravných lietadiel na základe rozhodnutia OS SR a následné vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže spustila letecká tragédia v obci Hejce v roku 2006, pri ktorej zahynulo 42 ľudí.
O zverejnení obchodnej verejnej súťaže informovali v auguste 2008 aj médiá, napríklad TV Markíza, TA3, Pravda, Hospodárske noviny, Nový Čas, Plus jeden deň, topky.sk, aktualne.sk, rozhlasové stanice Lumen, Expres, české Hospodářské noviny, denník Právo a o súťaži rezort obrany informoval aj na svojej webovej stránke. Obchodná verejná súťaž bola zrealizovaná v roku 2008, bolo preto dosť času na to, aby ju mohol ktokoľvek napadnúť. Je preto zaujímavé, že vášnivo o nej začali diskutovať niektorí až teraz.
Podklady si vyžiadali štyri spoločnosti, pričom tri z nich predložili podklady na splnenie podmienok účasti v súťaži. Žiadny z nich nepodal voči priebehu obchodnej verejnej súťaži námietku. Nespochybnila ju ani vláda Ivety Radičovej. Dokonca ani exminister obrany Ľubomír Galko, ktorý mal na ministerstve vytvorenú úderku na podávanie trestných oznámení. Snáď nikto nepochybuje, že ak by páni Marián Majer – vtedajší šéf inšpekcie, dnes "nezávislý" analytik a Jaroslav Naď – dnes tiež "nezávislý" bezpečnostný expert našli v tejto súťaži, čo i len minimálne pochybenie okamžite by konali a bežali by s trestným oznámením na prokuratúru. To sa nestalo. Naopak Ľubomír Galko a jeho ľudia sa k tejto súťaži hlásili. Svedčia o tom aj jeho zverejnené vyhlásenia:
Ľubomír Galko: "Víťaz medzinárodného tendra je jasný. Otázka ale je, či a kedy ich budeme nakupovať. To ukáže až strategické hodnotenie obrany, ktoré by malo byť hotové v lete tohto roka." (Zdroj: www.mosr.sk, 21.2.2011)
Ľubomír Galko: "Ja budem spokojný, keď sa nám počas tohto vládneho obdobia podarí uskutočniť jeden modernizačný projekt, a to nákup dvoch alebo troch taktických dopravných lietadiel, ktoré sú vysúťažené. Sú to lietadlá Spartan, kde sa cena môže pohybovať možno v horizonte 120 miliónov eur," (Zdroj: Sme, 26.8.2011)
Ľubomír Galko: "Ja by som bol veľmi rád, keby po nás niečo zostalo. Nákup taktických dopravných lietadiel, či už dvoch alebo troch, by bol naozaj hmatateľný výsledok nielen rezortu obrany, ale aj vlády, lebo za posledné obdobie od roka 1993 vojaci prakticky nedostali nijakú novú väčšiu techniku." (Zdroj: webnoviny.sk, 19.8.2011)
Rezort obrany pod vedením Ľubomíra Galka pritom trestuhodne premárnil časovo obmedzenú šancu na zakúpenie už vyrobených lietadiel Spartan, čím mohol ušetriť daňovým poplatníkom 13 miliónov Eur. Nám sa podarilo znížiť cenu lietadla o 2,5 milióna Eur, ide však o stroje, ktoré budú nové a začnú sa pre nás vyrábať.
Súčasné vedenie dojednalo s dodávateľom nielen nižšiu cenu, ale aj urovnanie v počte kupovaných lietadiel. Doteraz sa nehovorilo o tom, že pôvodná zmluva nás zaväzovala odobrať 3 až 4 lietadlá pod hrozbou finančnej sankcie dosahujúcej výšku niekoľkých desiatok miliónov eur. Predchádzajúce vedenia rezortu aj túto skutočnosť ignorovali. Napriek tomu, že súčasné vedenie túto súťaž nezadávalo, ani nesúťažilo taktické dopravné lietadlá, nechalo právnikom preskúmať súťaž z roku 2008. Tí konštatovali, že súťaž za uskutočnila v súlade s platnou legislatívou, výsledkami súťaže je ministerstvo viazané a hrozila by sankcia. Návrh na zakúpenie taktických dopravných lietadiel s informáciou o hroziacej sankcii bol predložený na Bezpečnostnú radu SR a následne aj schválený.
Na rozdiel od pána Dubéciho sa vedenie ministerstva obrany správa zodpovedne. S dokumentmi, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva, alebo majú vplyv na bezpečnosť a obranyschopnosť Slovenskej republiky nakladá v zmysle zákona. Rozhodne ich nebude zverejňovať na základe blogov vypracovaných z podsunutých materiálov, ktoré majú niekomu slúžiť na budovanie kreditu čistého a transparentého, len preto, aby si mohol naplniť svoje politické ambície. Pritom pán Dubéci čistý a transparentný rozhodne nie je a takýmito blogmi zrejme úmyselne prekrýva svoj vlastný škandál. Verejnosť dobre vie, koho pán Procházka „zhúkal“ za jeho "transparentné" financovanie prezidentskej kampane. Áno, bol to Martin Dubéci. Jeden z aktérov škandálu pripomínajúceho financovanie politických predstaviteľov igelitkovými darmi. Kedy sa chce pán Dubéci konečne pozrieť svojimi analytickými schopnosťami na tento svoj osobný megaškandál, zlyhanie a minimálne o tom napísať blog.

TASR informoval komunikačný odbor MO SR.