15. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL


Nové stredajšie číslo francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo, prvé od krvavého útoku na jeho redakciu, sa vypredalo už v priebehu niekoľkých minút. Zatiaľ čo doteraz časopis vychádzal v náklade asi 60-tisíc výtlačkov, tentoraz vytlačili až 3 milióny kusov. Vydavateľ sa teraz rozhodol, že do distribúcie sa dostanú ďalšie výtlačky, keďže k množstvu záujemcom sa časopis nedostal.
Na obálke nového čísla je zobrazená karikatúra Mohameda, ktorý drží tabuľku s nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie). Pod tým je nápis "Všetko je odpustené". Vnútri samotného čísla je ďalšia karikatúra, na ktorej džihádisti hovoria: "Nemali sme sa dotýkať ľudí z Charlie... Teraz budú vyzerať ako mučeníci, a keď sa dostanú do neba, títo bastardi nám ukradnú naše panny".
Streľba v Charlie Hebdo a ďalšie teroristické činy v Paríži si minulý týždeň vyžiadali dokopy 17 mŕtvych a predstavujú najhoršie útoky na francúzskej pôde za posledné desaťročia. Podľa niektorých zo svedkov ozbrojenci v redakcii vykrikovali, že prišli "pomstiť proroka". Konzervatívni moslimovia totiž považujú akékoľvek zobrazovanie Mohameda za rúhanie. Trojicu páchateľov minulotýždňových útokov usmrtila polícia, ktorá však v pondelok vyhlásila, že nažive môže byť ďalších šesť členov danej teroristickej bunky.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Spojené štáty považujú za autentické video, pomocou ktorého sa teroristická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) prihlásila dnes k zodpovednosti za teroristický útok na francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na americké ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa hovorkyne sa 11-minútové video, ktoré sa objavilo v podobe videozáznamu na portáli YouTube, zdá byť autentické. Zodpovední pracovníci aktuálne určujú špecifické aspekty vyhlásení, ktoré na ňom táto bunka al-Káidy v Jemene uskutočnila. "Domnievame sa, že video pochádza z mediálneho krídla AQAP," uviedla hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Marie Harfová.
"Prechádzame jasne cez každú jeho časť... Bolo tam ideologické vedenie? Boli tam peniaze? Bol tam tréning? Toto sú špecifické aspekty, cez ktoré prechádzame..," vysvetlila.
Jemenská odnož al-Káidy zdôvodnila vo videu útok, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch, pomstou za urážku proroka Mohameda.
Predstaviteľ AQAP Násir bin Alí al-Ansí na videu vyhlasuje, že "požehnanú bitku v Paríži sme spáchali my, Organizácia al-Káidy na Arabskom polostrove, (...) ako pomstu za Božieho posla".



Iba veľmi malé pochopenie našlo nové číslo satirického francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo u šéfa Ústredia moslimských obcí v Českej republike Muneeba Alrawiho. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.
Za vydaním nového čísla, na ktorého obálke je karikatúra plačúceho proroka Mohameda, vidí líder moslimskej komunity Alrawi až neetickú snahu priživiť sa na smrti zavraždených novinárov.
Alrawi súčasne tiež označil za prehnané vyjadrenia radikálneho londýnskeho klerika Anjema Choudarya, ktorý titulku označil za vojnový čin, ktorý islamské právo trestá smrťou.
"Vyhlásenie zmieneného imáma je podľa mňa prehnané a nijako neprispieva k zastaveniu roztáčajúceho sa kola nenávisti a provokácie. Tiež sa domnievam, že snahou Charlie Hebdo opätovne karikovať Božieho proroka je až neetická snaha súčasnej redakcie profitovať zo smrti svojich kolegu," povedal Alrawi, ktorého citoval server Novinky.cz.
Vzhľadom na to, ako je islam citlivý na zobrazovanie proroka Mohameda, mohli si podľa neho karikaturisti vybrať za cieľ niekoho iného.
"Pokiaľ je skutočným zámerom kritizovať extrémistov medzi moslimami, mohli karikaturisti namiesto Proroka zosmiešňovať jeho konkrétne a všeobecne známe postavy, ako napríklad vodcu Islamského štátu al-Bagdádího," navrhol Iračan Muneeb Hassan Alrawi, žijúci dlhodobo v ČR.


Copyright © TASR 2015