15. 1. 2015

B. ŠKRIPEK: Homosexuáli nie sú ústavou uznanou menšinou

B. ŠKRIPEK:
Homosexuáli nie sú ústavou uznanou menšinou

Ako reakciu na medializované stanovisko europoslankyne Moniky Beňovej v pracovnej skupine sociálnych demokratov vo výbore LIBE EP k referendu chcem vyjadriť nasledovné:
1. Ústava SR priznáva v čl. 33 a čl. 34 práva len národnostným menšinám a etnickým skupinám.
2. Práva skupín s inou ako heterosexuálnou orientáciou upravuje zákon č.365/2004 Z. z. Zákon o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon), avšak len v určitých týmito zákonmi vymedzených oblastiach, ku ktorým manželstvo a rodina nepatrí.
Chcem zdôrazniť, že v Ústave SR nemáme zadefinované špeciálne práva pre skupinu ľudí s homosexuálnym cítením. Preto nie je možné ich považovať za ústavou uznanú menšinu.
Ďalej chcem zdôrazniť, že predmetom referenda sú otázky, ktoré spadajú do výhradnej kompetencie členských štátov. Je mimoriadne nevhodné, ak sa o nich rokuje na pôde Európskeho parlamentu. Nepáči sa mi, že pani poslankyňa spochybňuje legitimitu referenda. Pretože Ústavný súd SR vydal vyjadrenie, podľa ktorého referendové otázky sú v súlade s Ústavou SR a Ústavný súd je jediný orgán, ktorý môže ústavnosť referenda posúdiť.


Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Branislav Škripek