16. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL



Pohreby štyroch z 12 obetí minulotýždňového teroristického útoku islamských militantov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo sa konali včera v Paríži. Informoval o spravodajský web stanice BBC.
Priatelia, rodiny, osobnosti francúzskeho spoločenského a kultúrneho života, ale aj neznámi ľudia prišli vyjadriť svoju úctu karikaturistom Bernardovi Verlhacovi, publikujúci pod menom Tignous, ako aj Georgesovi Wolinskemu.
Na predmestí Montreuil sa konala včera súkromná rozlúčka s novinárom Verlhacom. Pokreslenú rakvu s telesnými pozostatkami "kráľa žartov" obstúpili pred obradom davy jeho priaznivcov. Obľúbeného výtvarníka následne pochovali na cintoríne Pere Lachaise, mieste posledného odpočinku mnohých slávnych spisovateľov, umelcov a skladateľov.
Na cintoríne Pere Lachaise pochovali včera aj ďalšieho kľúčového karikaturistu Charlie Hebdo Georgesa Wolinskeho.
Posledná rozlúčka sa konala včera Paríži aj s esejistkou Elsou Cayatovou a bývalým policajtom Franckom Brinsolarom, ktorý bol osobným strážcom zastreleného šéfredaktora týždenníka Stéphana Charbonniera.
Dva minulotýždňové útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch. Okrem redakcie Charlie Hebdo sa ich terčom stal aj supermarket s kóšer potravinami a hliadka mestskej polície.



Turecký premiér Ahmet Davutoglu obvinil včera sekulárne turecké noviny Cumhuriyet z "poburovania" po tom, ako zverejnili prílohu s výňatkami z francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo, ktorého redakcia sa stala terčom teroristického útoku v Paríži. Turecká prokuratúra začala dvoch novinárov z tohto denníka vyšetrovať, napísala agentúra AP.
Úrad hlavného istanbulského prokurátora začal dnes vyšetrovanie dvoch novinárov, ktorí vo svojich stĺpčekoch použili malé, čiernobiele fotografie titulnej stránky týždenníka Charlie Hebdo ako záhlavie k svojim komentárom. Informovala o tom dnes turecká štátna televízia.
Prokuratúra preveruje, či títo novinári porušili zákony proti "podnecovaniu k nenávisti a nepriateľstvu" a "urážkam náboženských hodnôt", napísala agentúra Anatólia.
Vyšetrovaná dvojica komentátorov píše pre prosekulárny denník Cumhuriyet, ktorý zo solidarity k Charlie Hebdo v stredu zverejnil výber karikatúr a článkov z jeho posledného vydania. Štvorstranová príloha neobsahovala kontroverznú satirickú obálku tohto denníka zobrazujúcu proroka Mohameda, denník tiež vynechal karikatúry, ktoré môžu moslimovia vnímať ako urážlivé.
Prokuratúra začala konať iba niekoľko hodín po vyhlásení premiéra Davutogla o tom, že jeho vláda nepripustí "urážky nášho proroka".

Copyright © TASR 2015