14. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Menšie ultraortodoxné židovské noviny HaMevaser vyretušovali fotografiu z nedeľňajšej demonštrácie v Paríži, na ktorej bola nemecká kancelárka Angela Merkelová. Dôvodom je údajne fakt, že ortodoxní Židia nepovoľujú zobrazovanie žien. Na pôvodnej fotografii bola Merkelová, pričom vedľa nej stál z jednej strany francúzsky prezident Francois Hollande a z druhej palestínsky prezident Mahmúd Abbás. HaMevaserovi čitatelia však na fotke uvideli len Hollanda a Abbása. Izraelské médiá vtipkujú, že Abbás tak bol bližšie k izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý stál ďalej.
Na nedeľňajšej demonštrácii v Paríži sa okrem svetových lídrov zúčastnilo aj viac ako milión bežných obyvateľov. Ľudia vyšli do ulíc na protest proti útokom v Paríži, ktoré si celkovo vyžiadali 17 mŕtvych vrátane desiatich zamestnancov humoristického týždenníka Charlie Hebdo.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Mestský súd v Prahe dnes zrušil podmienečné tresty pre hercov Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila, ktoré im udelil Obvodný súd pre Prahu 6 za to, že sa na nakrúcanie charitatívneho klipu pre Konto Bariéry prezliekli za policajtov. Jeden z vodičov, ktorého "kontrolovali", dostal v dôsledku ich kontroly infarkt.
Podľa servera Novinky.cz "odvolací súd dospel k záveru, že konanie obžalovaných Čtvrtníčka a Potměšila nie je trestný čin. To, ako ich konanie posúdil súd prvého stupňa, nemohol odvolací súd prijať," zdôvodnil rozhodnutie súdu sudca Pavel Benda.
Čtvrtníčkov obhajca Novinkám cz. povedal, že herci nemali v úmysle prisvojiť si právomoc úradu. Išlo im o paródiu, ktorej účelom bola charita.
Podľa prvostupňového súdu herci porušili zákon, keď sa obliekli do policajných uniforiem a zastavovali vodičov. Jeden z nich skolaboval po tom, ako sa dozvedel, že ide o nakrúcanie skrytou kamerou pre Konto Bariéry. Štáb mu okamžite poskytol prvú pomoc. Obaja herci dostali osemmesačný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. Klip sa nakrúcal v lete roku 2012 pre Konto Bariéry. To podporuje projekty na zlepšenie života ľudí s hendikepom, dodal Český rozhlas.

Copyright © TASR 2015