15. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL


Európsky parlament (EP) dnes, v posledný deň januárového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, odsúdil policajné razie a zadržanie viacerých novinárov z decembra 2014 v Turecku.
Europoslanci prostredníctvom uznesenia pripomenuli vláde v Ankare, že slobodná a pluralitná tlač je základnou zložkou každej demokratickej spoločnosti, a vyzvali Turecko, aby venovalo slobode médií viac pozornosti. Podľa ich upozornenia je to spolu s pokračovaním reformného procesu dôležitou podmienkou poskytovania predvstupovej pomoci zo strany EÚ.
Europarlament v tejto súvislosti vyzval na poskytnutie podrobných a transparentných informácií o obvineniach proti obžalovaným, ako aj prístup obžalovaných k usvedčujúcim dôkazom a dodržanie ich práva na obhajcu. Poslanci žiadajú riadne preskúmanie týchto prípadov s cieľom bezodkladne a bez odôvodnených pochybností preukázať, či sú vznesené obvinenia pravdivé.
Poslanci EP vyjadrili v uznesení znepokojenie nad odvracaním sa Turecka od demokratických reforiem a nízkou mierou tolerancie vlády v Ankare voči verejným protestom a kritickým médiám. Vyzvali preto tureckú vládu, aby sa naliehavo venovala otázke slobody médií a zabezpečila primeraný právny rámec, ktorý zaručí pluralitu médií v súlade s medzinárodnými normami.
Poslanci tureckej strane pripomenuli, že Rada EÚ (členské štáty) vlani v decembri rozhodla o tom, že je potrebné väčšie prepojenie medzi finančnou pomocou v rámci nástroja predvstupovej pomoci na roky 2014–20 a celkovým pokrokom dosiahnutým pri vykonávaní predvstupovej stratégie, vrátane dodržiavania základných práv a slobôd. Parlament v tejto súvislosti spresnil, že sa to týka aj zaručenia nezávislosti médií.

Francúzsky orgán pre kontrolu vysielania elektronických médií mal dnes mimoriadne zasadnutie s mediálnymi organizáciami, aby spoločne preskúmali "chyby" pri spravodajskom pokrývaní teroristických útokov v oblasti Paríža. Bolo pri nich zabitých 20 ľudí vrátane troch strelcov, pripomenula tlačová agentúra AP.
Objavili sa obvinenia, že spravodajské televízne stanice odhalili priveľa informácií o miestach, kde sa ukrývajú rukojemníci atentátnikov, a to ich ohrozovalo. Niektorí predstavitelia uviedli, že stanice tým narušovali policajné operácie.
Francúzska rada pre vysielanie si prezrie stovky hodín televíznych záznamov a na základe toho rozhodne, či sa francúzske televízne stanice dopustili chýb trestateľných pokutami alebo sankciami. Rada, známa pod francúzskou skratkou CSA, tiež rozhodne o pravidlách pre spravodajské pokrývanie mimoriadnych udalostí v budúcnosti.
Rýchly priebeh najkrvavejších a najdramatickejších teroristických útokov, aké sa vo Francúzsku odohrali za posledné desaťročia, pripútal k televíznym obrazovkám v krajine milióny ľudí.

Copyright © TASR 2015